کترینگ رفتاری
logo-top main1_03-e1424338564946 /

رعایت آئین و اصول رفتار بین المللی و تشریفات فوق حرفه ای برای میمهانی ها

مه 28 2016

رعایت آئین و اصول رفتار بین المللی و تشریفات فوق حرفه ای برای میمهانی ها

محمد علی معصومی

 تقسیم بندی میهمانی ها

  • الف- ميهماني هاي روز
  • ب- ميهماني بعدازظهر و شب
  •     1- ميهماني چاي
  •     2- ميهماني هفتگي يا ماهيانه
  •     3- ميهماني شام
  •     4- برگزاري ميهماني شام رسمي به صورت بوفه

    اصولا ميهماني‌ها به دو نوع كلي روز و شب و يا صبح و بعدازظهر قابل تقسيم بندي هستند.

    ميهماني‌هاي روز شامل صبحانه، و ميهماني ناهار و ميهماني‌هاي شب به ميهمان چاي، ميهمان هفتگي، ماهيانه و شام اطلاق مي‌شود.

الف- ميهماني هاي روز

     ميهماني روز معمولاً جنبه كاري دارد و ميزبان در وقت صبحانه و ناهار، سعي مي‌كنند ميهمانان خود را دعوت و سر ميز غذا در خصوص مسائل اداري و كاري مذاكره نمايند. روسا كشورها و وزارء خارجه معمولا ‌ از اين فرصت براي تبادل نظر و لابي كردن در خصوص مسائل سياسي و بین المللی استفاده مي‌كنند.

    همچنين در موارد پايان ماموريت يك رئيس نمايندگي معمولاً ضيافت ناهاري از جانب يكي از معاونين وزارت امور خارجه به افتخار وي بر پا مي‌شود و با صلاحديد رئيس نمايندگي چند تن از مقامات و روساي هيات هاي نمايندگي را نيز دعوت مي‌كنند.

    در هر دو نوع ميهماني روز، بصورت نشسته برگزار مي‌شود.

    در ميهماني صبحانه معمولا مدعوين متعدد نيستند و غالباً بصورت خصوصي برگزار می شود و مدت آن بين 1 تا 5/1 ساعت مي‌باشد.

    در ميهماني ناهار بخصوص تقدم در نحوه نشستن رعايت مي‌شود.

    ميز ناهار از قبل چيده شده است و جاي ميهمانان بر روي ميز مشخص شده است.

    فهرست غذا و ترتيب سرو آن مشخص مي باشد.

    در مواردي كه ميهماني براي خداحافظي با رئيس يك نمايندگي باشد معمولاً سخنراني از جانب ميزبان و ميهمان افتخاري ايراد مي‌شود.

    در خلال اين ميهماني معمولاً چند نوع غذا، سوپ و سالاد سرو مي‌شود.

  بنا به فصل، سرو غذا با سوپ گرم يا سرد شروع مي‌شود و با ماهي، ميگو و يا گوشت پرنده ادامه مي‌يابد و غذاي اصلي معمولاً گوشت قرمز انتخاب مي شود و سپس دسر و چاي يا قهوه سرو مي‌گردد.

    در اين نوع ميهماني سنت‌ها و فرهنگ غذايي كشور ميزبان حاكم است ولي تنوع غذايي رعايت مي‌شود.

    تركيب متنوعي از منوي غذاهاي ايراني براي اين نوع ميهماني موجود مي‌باشد.

    اين ميهماني بين ساعت 13 تا 30/15 برگزار می سود.

    چنانچه اين ميهماني به افتخار سفيري كه ماموريت وي خاتمه يافته برگزار شود معمولاً هديه يادبود نيز در پايان ناهار به وي داده مي شود.

ب- ميهماني بعدازظهر و شب

    ميهماني بعدازظهر و شب شامل ميهماني هاي زير مي باشد :

    1- ميهماني چاي     2- ميهماني هفتگي يا ماهيانه    3- ميهماني شام    4- برگزاري ميهماني شام رسمي به صورت بوفه

1- ميهماني چاي

    ميهماني چاي بسته به فصل بين ساعت 16 تا 18 يا 17 تا 19 برگزار مي‌شود و معمولاً فقط خانم‌ها در اين نوع ميهماني حضور دارند.

    در اين نوع ميهماني معمولاً يك ميز بزرگ و يا چند ميز كوچك در نظر گرفته مي شود و انواع غذاهاي سرد، ساندويچ در اندازه هاي كوچك و بصورت كوكتل، انواع شيريني، ميوه و آب ميوه بسته به تعداد ميهمانان در روي ميز يا ميزها چيده مي شود، چاي و قهوه نيز به تناوب توسط مستخدمين سرو و يا در روي ميز قرار داده مي‌شود.

    ميهماني چاي عصرانه بين یک ساعت و نیم تا 2 ساعت طول مي كشد و به صورت دوره‌اي بين همسران ديپلمات ها یا مقامات رسمی معمول مي‌باشد، در اين نوع ميهماني‌ها  خانم‌ها سعي مي‌كنند نمونه‌هايي از فرهنگ غذايي و آشپزي خود را به نمايش بگذارند و بعضا نمونه هایی از صنایع دستی خود را ارائه نمایند.

2- ميهماني هفتگي يا ماهيانه

    ميهماني هفتگي يا ماهيانه كه به ژورفيكس (روز مشخص) نيز مرسوم مي باشد. ميهماني است كه بين جمعي از افراد هم صنف كه داراي كار مشخصي هستند و یا جمع آنان هدف مشخصی زا دنبال می کند بطور ‌هفتگي و يا ماهيانه برگزار مي‌شود.

اين نوع ميهماني كه بيشتر بين سفراء، وابستگان نظامي، فرهنگي و يا ديگر وابستگان تخصصي و يا گروه خاصي از ديپلمات ها نظير رايزنان، دبيران و يا وابستگان و كنسول ها معمول مي باشد و نوعاً جمع خاصي نظير ديپلمات ها و يا افراد ديگر نظير وكلاء، مهندسان، پزشكان و يا فارغ التحصيلان كالج و يا دانشگاه بخصوصي را با هدف هاي حرفه اي و يا غير حرفه اي در بر مي گيرد.

    اين جمع‌ها معمولا داراي يك هيات مديره مي‌باشد كه بمدت يك سال انتخاب و نسبت به برگزاري اين ميهماني اقدام و ترتيبات تشكيل جلسه، انتخاب موضوع مورد بحث و محل گردهم آيي را فراهم مي نمايد.

    اين جمع‌ها مي توانند صرفا يك گردهم آئي بدون پرداختن به مسائل حرفه اي باشد و در خلال ديدار اعضاء  مباحثي بطور غير رسمي مطرح گردد.

    محل اين ميهماني‌ها مي تواند هتل‌ها يا رستوران هاي مختلف باشد و يا محل خاصي بطور منظم انتخاب و هزينه هاي مربوطه نيز بين اعضاء تقسيم شود.

    با توجه به اينكه هدف اين نوع ميهماني، تجديد ديدار و بحث و مذاكره در مورد موضوعات مشترك است معمولاً غذاي كامل سرو مي شود و مدت آن نيز طولاني است، و چنانچه تعداد افراد زياد باشد غذا بصورت بوفه گذاشته مي شود و افراد پس از برداشتن غذا، در ميزهاي چند نفره قرار گرفته و غذاي خود را صرف مي كنند.

    بعضا ديده مي شود اين نوع ميهماني ظرف يك يا دو روز در سال در يك هتل بزرگ برگزار شده و افراد به اتفاق اعضاي خانواده خود در اين ميهماني كه معمولاً به مناسبت سال جديد بر پا مي‌شود شركت مي‌نمايند، اين نوع ميهماني معمولاً رنگ و بوي ملي دارد و غالباً اقليت هاي خارجي مقيم يك كشور به مناسبت اعياد ملي و يا مذهبي آنرا بر پا نموده و مي‌توان نمونه‌هايي از فرهنگ غذايي و موسيقي فولكلوريك آنان را در اين مراسم ديد.

3- ميهماني شام

    ميهماني شام، رسمي ترين نوع ميهماني است كه هم در زندگي خصوصي و هم در زندگي رسمي معمول مي‌باشد.

  اين ميهماني معمولاً در ساعات دير وقت شب برپا مي‌شود و نوع رسمي آن به افتخار رؤساء كشورها يا دولت ها و يا وزير خارجه بر پا مي‌شود. در اين نوع ميهماني‌ها افراد سرشناس كشور و ميهمانان عاليرتبه حضور دارند و كارت دعوت رسمي ارسال مي‌شود و تمهيدات حفاظتي و امنيتي زيادي در آن  ملحوظ مي‌گردد و معمولاً نوع لباس مشخص مي‌گردد.

  در اين ميهماني جاي افراد از قبل مشخص شده و مامورين پذيرايي مدعوين را به سر جاي آنان هدايت مي‌كنند و در درب ورودي سالن نيز نقشه ميز قرار داده شده و جاي افراد بر روي اين نقشه پيش بيني شده است.

   منوي غذاهايي كه سرو مي‌شود مشخص و در مقابل هر يك از مدعوين قرار داده مي‌شود و غذا توسط كاركنان پذيرايي سرو مي‌شود.

  بسته به تعداد مدعوين شكل ميز به صورت U و يا يك ميز اصلي و چند ميز متصل به آن و يا يك ميز اصلي بصورت Head Table و چندين ميزگرد يا مربع شكل در مقابل آن و يا به صورت يك چهار ضلعي مي‌باشد.

  در اين نوع ميهماني‌ها قبل از صرف غذا سخنراني‌هايي توسط ميهمان و ميزبان ايراد و سپس سرو غذا آغاز مي‌شود، معمولاً براي هر چهار یا 6 نفر يك مامور پذيرايي در نظر گرفته مي‌شود و تقدم از سمت راست و چپ ميهمان و ميزبان شروع مي‌شود و مامورين پذيرايي نيز به همين ترتيب از مدعوين پذيرايي مي‌كنند.

  در اين نوع ميهماني‌ها مدعوين مي‌بايست به ترتیب  كاربرد كارد و چنگال و استفاده از سرويس غذاخوري آشنا بوده و متناسب با غذاهايي كه سرو مي‌شود از وسايل مربوط به آن در روي ميز استفاده نمايند. در بخش مربوط به پذيرايي نشسته چگونگي استفاده از وسايل روي ميز توضيح داده مي‌شود.

  با توجه به اينكه چندين نوع سوپ، سالاد و غذاي گرم سرو مي شود مدعوين مي بايست در صرف غذا خود را با سايرين هماهنگ نموده و با آهنگ متوسطي غذاي خود را ميل نمايند.

  در اين نوع ميهماني مرسوم نيست افراد قبل از پايان مراسم ميز را ترك كنند، بلكه بايد منتظر بود تا ميهمانان عاليرتبه ميز را ترك نموده و بقيه نيز پس از آنان سالن ميهماني را ترك نمايند، بنابراين براي شركت در يك چنين مراسمي بايد از قبل خود را آماده نمود.

4- برگزاري ميهماني شام رسمي به صورت بوفه

    در ميهماني‌هايي كه به مناسبت فرا رسيدن سال جديد و يا افتتاح يك پروژه عمراني و يا برگزاري نمايشگاه بر پا مي‌شود بعلت كثرت تعداد ميهمانان امكان پذيرايي به طريق نشسته وجود ندارد، بنابراين براي ميهمانان عاليرتبه يك ميز خاص در نظر گرفته شده و بصورت نشسته از آنان پذيرايي مي شود و براي بقيه ميهمانان ميز بوفه تدارك و افراد پس از برداشتن غذا در ميزهاي كوچكتر مستقر و غذاي خود را صرف مي نمايند، با توجه به اينكه در اين نوع ميهماني‌ها تعداد ميهمانان بسيار زياد است و مستقر نمودن آنان با رعايت اصول تقدم دشوار مي باشد تدريجاً اين نوع پذيرايي عموميت پيدا كرده و در موارد متعددي مشاهده مي‌گردد كه اين نوع پذيرايي حتي با حضور روساء كشورها انتخاب مي گردد.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.